Trio peste timp: cei mai profi ospătari!
Angela Croitoru
De câte ori nu vi s-a întâmplat să luați masa la un restaurant sau altul și să vă strice ziua ospătarul? Fie că e …un împiedicat, e prea acru, uituc și nici nu-și notează ceea ce comanzi, fie că face o gafă ca vărsatul cafelei pe rochia invitatei…Cert este că, practic, atunci când decizi să faci acest pas- un cocktail de afaceri sau pur și simplu să-ți scoți iubita la cină – ești la mâna ospătarilor! De felul în care ești servit de aceștia depinde reușita unei seri în oraș, dar și starea ta de bine în acele câteva ore petrecute într-o locație în care ți-ai propus să te relaxezi.
La începutul secolului XX, meseria aceasta avea mare căutare și era foarte bine plătită în special atunci când se punea problema de a-i servi pe clienții avuți ai înaltei societăți în cluburi exclusiviste, în restaurante renumite sau pe luxoasele nave de croazieră. Și în zilele noastre profesioniștii, care au norocul să fie angajați pe nave de croazieră sau în restaurante de lux cu clientelă selectă, au parte de lefuri consistente și de alte bonificații. Dar și pregătirea și prestația lor trebuie să se ridice la un nivel mult peste standardele unei cafenele de cartier sau al unui restaurant cu tipic românesc.
Cam ce calități ar trebui să aibă un ospătar pentru a intra în topul celor mai apreciați profesioniști? Ca în multe alte meserii ce presupun contactul direct cu clientul, atitudinea pozitivă, respectuoasă și șarmul personal, împletite cu un stil de comunicare elevat sunt sarea și piperul meseriașului.
*Când dăm ospătarului cununa de laur a Cezarului?
Ați observat că despre ospătari nu prea se fac showuri TV de tipul „Ospătari la cuțite” sau „Iadul ospătarilor”… Chiar dacă, de fapt, el, ospătarul este primul și, de cele mai multe ori, ultimul dintre profesioniștii dintr-un restaurant sau cafenea care vin în contact direct cu clientul. Nu vine bucătarul să-și prezinte creația poposită în farfuria ta, murmurând „Mes hommages!”, decât, poate, în situația în care ești cine știe ce renumit critic de artă culinară sau de restaurație, ori vreo somitate în domeniu. E adevărat că bucătarul poate face miracole sau poate rata o specialitate, dar cel care servește este singurul în măsură să-i dezvăluie talentul sau să-i acopere greșelile, ghidându-l pe client corect și cu pasiune prin labirintul preparatelor culinare.
Pe lângă atitudine, un bun ospătar trebuie să aibă o bună memorie și să fie foarte pregătit, ba chiar cult, măcar atunci când vorbim despre cele două domenii de care răspunde în servirea sa: gastronomia și enologia. Dacă mai are și cunoștințe în câteva limbi străine, stăpânește bine limba română și știe să capteze încrederea clientului, atunci ne aflăm în fața unui profesionist desăvârșit. Este o meserie care permite chiar dezvoltarea în carieră: un foarte bun ospătar poate evolua la maître, somelier sau chiar director de restaurant dacă este ambițios, pasionat de restaurație și gastronomie și este dotat cu un anumit „savoir faire” care-l ajută!
Dar, să lăsăm teoriile la o parte și să vă aducem în față trei dintre profesioniștii în acest domeniu al servirii la masă, care întrunesc calitățile necesare pentru a urca pe primele locuri în Topul celor mai profi ospătari din Neamț.
*Trei profesioniști de top
Bogdan Gabor (28 de ani), Lucian Las –zis Pelicanul, (30 de ani) și Paul Bordei, (38 de ani) toți trei ospătari la restaurantul The Times din Piatra Neamț reușesc să -și cucerească clienții cu modul profi de a se pune la dispoziția lor din momentul în care pășesc în incinta restaurantului sau pe terasă și până la plecare. Ce au în comun acești trei tineri ospătari, în afară de profesionalism? Toți trei au cursuri în domeniu, fără de care nici nu ar fi ajuns unde sunt, și, ca o coincidență, au învățat meserie în colectivul unui alt restaurant renumit pentru ținută și eleganța servirii, Central.
Bogdan (foto 1) are o experiență de 10 ani în domeniu, imediat după terminarea liceului intrând în rândul debutanților într-ale ospătăriei.
„Cel mai mult în această meserie apreciez contactul cu oamenii, indiferent de natura acestuia. Sunt o persoană sociabilă, îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii. Pentru mine ospătăria este o vocație, îmi iubesc cu adevărat meseria, cred că acesta este motivul principal pentru care o practic de 10 ani”, ne spune Bogdan, în timp ce face, cu grijă, mise-en-place-ul păstrându-și în permanență atitudinea de profesionist și zâmbetul pe buze. L-am întrebat pe Bogdan care este calitatea lui prin care își fidelizează clienții. „Calmul”, ne-a răspuns cu siguranța omului care stăpânește foarte bine ceea ce face. „Cred că mă ajută foarte mult să-mi înțeleg clienții. Sunt oameni care vin aici pentru că le place cum servesc și asta constituie pentru mine un imbold pentru a merge mai departe. Sunt un perfecționist, dar încerc să nu fac din asta un blazon, pentru unii oameni poate fi deranjant!”
Revenim într-un restaurant tocmai pentru că ne simțim bine, ca acasă, atâta timp cât -dincolo de atmosferă, calitatea bucatelor și designul interior atrăgător- între noi și cel care ne servește la masă se stabilește acea înțelegere tacită ce face parte din farmecul locului. Paul Bordei, decanul de vârstă al ospătarilor de la The Times este unul dintre acești ospătari care te fac să te simți bine la masa la care servește el. Șarmul lui personal și coregrafia bine executată atunci când aduce sau strânge ceva de pe mese, fac din acest restaurant unul căutat de clienți.
„Îmi place foarte mult să fiu somelier, e fascinant! Dar în Piatra Neamț nu prea ai unde. Atenția acordată clienților cred că este cea care îi face să revină și chiar să ceară să fie serviți de mine,” ne spune Paul, care mărturisește că iubește animalele și ar vrea să se ocupe de un adăpost pentru câinii fără stăpân.
*Pelicanul „guest manager”?
Cei care au o viziune „guest oriented” au înțeles importanța acestei ocupații pentru evoluția propriului business. Unii chiar au înlocuit denumirea de ospătar cu cea de „guest manager”, expresie ce redă mult mai bine esența meseriei. Cel care completează trio-ul de „best off” într-ale ospătăriei este Lucian Las, alias Pelicanul. Este cel mai experimentat dintre cei trei, având 15 ani de meserie, pune accent pe comunicare și atitudine și are un zâmbet de-a dreptul fermecător. A ajuns „guest manager” după ce a luat o diplomă de bacalaureat în …mecanică auto.
„Tehnică, zâmbet, comunicare, prezentare sunt ingredientele unei serviri de excepție. Mă străduiesc de fiecare dată să le ofer acest cumul de calități fiecăruia dintre clienții pe care îi servesc. Așa… fiecare mai are câte o zi mai anapoda, dar mă cenzurez atât cât pot ca atunci când intru în rol să las la poarta restaurantului toate problemele personale. Comunicarea contează foarte mult și realizez după expresia feței fiecăruia dacă prestația mea este sau nu apreciată”, mărturisește Pelicanul în timp ce îmi servește o porție de Tort Sacher cât să saturi o grupă mică de grădiniță J.
Așadar, să dăm ospătarilor măcar din când în când, pe lângă bacșiș și o vorbă bună, o apreciere! Contează…