Social Media nu vinde!
Cătălina P. Ilie
„Vinde Social Media? Facebook îți aduce profit?” Este o întrebare pe care o aud tot mai des și pe care recunosc, am folosit-o și eu în diverse discuții cu managerii business-urilor care aleg și acest canal în mixul lor de marketing.
Dacă v-aș spune că Social Media nu vinde, v-ar mira? Pentru că, de fapt, nu Social Media vinde, ci modul în care o folosim.
Fie că vorbim despre brand-uri consacrate, start-up-uri sau homemade-uri, este foarte important să accesam platformele sociale. Folosită corect, constant și transparent, prezența în media socială însemnă awareness, conversii, succes. Atenție însă, Social Media, așa cum spunea Daniel Newman pentru Forbes, încă din 2015, nu mai este un simplu canal de marketing, sau o platformă de promovare și vânzare produse și servicii, este un canal generator de experiențe. Este cel mai informal mod prin care poți interacționa cu ai tai clienți.
Nu privi rețelele de socializare ca pe o vitrină în care sunt prezentate produse si servicii, ci mai degraba ca pe un spatiu de întalnire între prieteni. Folosește Social Media pentru a asculta, pentru a pune întrebări clienților tăi, pentru a-i cunoaște mai bine sau pentru a le oferi posibilitatea să împărtășească impresii, experiențe, opinii despre brandul tau.
Atunci când îți propui să incluzi în strategia ta de comunicare și acest canal, e important să știi care sunt obiectivele tale și ce vei face pentru a le îndeplini. Pleacă de la următoarele întrebări în construirea strategiei de social marketing:
Cui te adresezi? Cine este audiența ta? Cât de bine îi cunoști pe cei care te urmăresc pe rețelele de socializare?
Ce platformă alegi? Facebook, Instagram, Linkedin sau poate Pinterest? Fiecare dintre cele de mai sus are specificul ei. Alege în funcție de domeniul și publicul tau țintă. Chiar dacă Facebook este în topul canalelor de Social Media, conform studiilor Forester, persoanele de decizie (top management, achiziții, etc) folosesc cel mai des Linkedin.
Ce conținut folosești?
Postezi zilnic cana de cafea sau pisicile adorabile, sau prezinți toată lista de produse si servicii? Pentru a răspunde cât mai corect la această întrebare ar trebui să te gândești ce subiecte ți-ar atrage ție atenția pe pagina de socializare a unui brand.
Dacă vinzi produse cosmetice, ar fi recomandat să postezi tips&tricks, clipuri cu cele mai interesante sau rapide idei de machiaj. Dacă oferi consultanță imobiliară, ai putea folosi statistici, infografice, studii despre cele mai durabile materiale.
Care sunt obiectivele tale?
Folosești Social Media doar pentru awareness? Vrei să creezi o legătură mai strânsă cu clientul tau? Sau poate vrei să afli ce își dorește, ce îl nemulțumește sau ce ai putea face tu mai bine pentru a-i crea o experiență deosebită.
În funcție de obiectivele pe care ți le-ai setat, trebuie construit si conținutul. Însă oricare ar fi strategia ta de comunicare fii transparent, comunică doar ceea ce faci sau oferi, nu crea așteptări pe care nu le poti onora, răspunde cât mai repede mesajelor pe care le primești, fii la curent cu toate noutațile, fă mereu follow-up, fii cât mai prezent în dialogul cu prietenii brandului tau.
Și nu uita, concurența ta este și ea în Social Media și vrea să creeze aceeași legatură cu potențialii clienți. Vei caștiga tu, doar dacă vei face lucrurile cât mai autentic, inovator, creativ. Folosește mesaje scurte, de interes și de impact, scrise în ” limba” vorbită de clienții tăi.
Joacă-te, inspiră, împărtășește emoții și informații, oferă suport sau încurajează. Fii tu „vaca mov” din Social Media.
Secretul mediei sociale este să știi cum să devii prietenul clientului tău. Odată ce comunici corect și constant cu acesta, vor apărea și rezultatele.
Nu uita, Social Media nu vinde, tu vinzi!