Ionela Mardare
Pasiunea pentru muzică mi-a schimbat viața
Am cunoscut-o pe Ionela Mardare acum 3 ani, exact pe vremea asta, pe terasa Roman Plaza, unde ea sustinea un program artistic în fiecare seară, împreună cu un chitarist și un pianist. Nu eram deloc în cea mai bună dispoziție, așa că nu am acordat prea multă atenție mediului înconjurător, până când persoane de la mesele alăturate au început să se îndrepte către spațiul de dans și, parcă m-aș fi ridicat și eu. Nu am realizat când mi s-a schimbat starea, însă încet-încet, vibe-ul pozitiv și plăcerea cu care cânta m-au influențat în cel mai plăcut mod. Așa am descoperit-o pe Ionela, o artistă cu un magnetism foarte puternic, care știe să se folosească de toate atuurile pe care le are. De atunci și până acum background-ul său profesional s-a conturat semnificativ. La 37 de ani, Ionela este studentă în anul 3 la Conservator, predă canto la Clubul Do Mi Dance din Roman și cântă la diverse evenimente. I-am solicitat un interviu pentru a afla mai multe despre cariera sa muzicală, dar și despre curajul de a-și asuma destinul și despre forța de a se reinventa.
Nu e ușor să te apuci de muzică la 30 de ani, așa cum ai făcut tu. Dacă te-ai întoarce în timp, ai proceda la fel?
Iubesc muzica din ce în ce mai mult. Pasiune aceasta mi-a oferit curajul de a-mi schimba viața la 180 de grade. Recunosc, la început am fost puțin inconștientă, nu știam exact în ce mă bag și câtă muncă urma să depun. Am avut momente de frică și descurajare, nu e totul doar roz și romantic nici în muzică, însă mă fascinează din ce în ce mai mult studiul ei și mă simt foarte bine pe scenă. Am trăit experiențe la care nu am visat și asta îmi confirmă că e, poate, cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată. E vocația mea.
Împărtășește-ne și nouă din aceste experiențe.
Viața mea s-a schimbat radical, profesional și personal, din momentul în care am început cursurile la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”. Atunci a început cu adevărat aventura și diversificarea carierei mele muzicale. 3 sau 4 zile pe săptămână, depinde de programă, le petrec acolo, la sediul din Piatra Neamț. O altă lume mi s-a revelat, oameni minunați, profesori și colegi, majoritatea mi-au devenit și prieteni între timp, materii fascinante din muzică, teatru și literatură și oportunități de a călători prin țară, la concerte. Depun pasiune, efort și timp, dar rezultatele se văd. Am fost desemnată Reprezentanta Stundenților în Senatul Facultății și sunt solicitată pentru concertele și spectcolele importante puse în scenă.
Aici voiam să ajungem, la concertele și colaborările mai importante pe care le-ai avut de-a lungul timpului.
O să încerc să le împart pe genuri muzicale pentru că îmi este mai ușor. Cele mai multe concerte, interpretări ale unor arii celebre din repertoriul classic și cel al muzicii populare, au avut loc la Curtea Domnească, Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu și Liceul de Arte Victor Brauner din Piatra Neamț. Rolurile marcante pentru mine au fost cel al Marcelinei din “Nunta lui Figaro” și Veta, din “O noapte furtunoasa” de I.L. Caragiale.
Ca și artist solo, abordez diferite genuri muzicale, de la piese soul-slow-de dragoste, la piese ritmate jazz-disco-spanish și interpretez cu multă plăcere cele mai frumoase piese din repertoriul muzicii populare românești. Ultimul moment muzical l-am sustinut în cadrul unui eveniment cultural la Madrid, dar am cântat și în București, la inaugurarea unui restaurant, la Eforie, ca invitată a trupei A’live Band, iar în Roman la ceremonia de chartare a Clubului Rotary, la o degustare de vinuri la Seasons și, în repetate rânduri, la Casa Veche, de unde cele mai frumoase amintiri pe care le am sunt duetele cu Aldo Pellegrini și Cristian Prăjescu, doi muzicieni extrem de talentați. La evenimentele personale, nunți, botezuri și onomastici sunt solicitată în toate variantele: doar eu cu negative, împreuna cu un DJ sau în colaborări cu formații.
Dintre aceste genuri de muzică pe care le-ai enumerat, care e cel mai pe sufletul tău?
Eu iubesc muzica în general, cam toate genurile îmi plac, exceptând ritmurile foarte manelistice. Compromisul acesta nu pot să îl fac. În rest interpretez și adaptez orice piesă. Muzica “ușoară” a fost dintotdeauna în viața mea, dar, în ultimii ani, am început să apreciez din ce în ce mai mult muzica populară și să iubesc mai mult muzica clasică. De multe ori pe drumul până la Piatra mă însoțesc Moonlight, Sonata lui Bethoveen și aria Barcarolle a lui Offenbach.
Cum arată o săptămână din viața ta acum?
Plină… și variază în funcție de sezon. Vara am programul mai lejer în timpul săptămânii, când merg doar la cursurile de canto pe care le predau copiilor de la clubul de muzică, dar sunt asaltată de evenimente în weekend. În celelalte sezoane sunt mai ocupată în timpul săptămânii, deoarece trebuie să mă împart între cursurile de la facultate și orele de la club. “Dacă-ţi place ceea ce faci, nu vei munci nicio singură zi din viaţa ta”, cam așa simt eu.
Să vorbim puțin și despre familie. Ai 3 copii. Cum privesc ei cariera ta?
„Minunații” (așa le spune copiilor ei, de când o știu) sunt sursa mea principală de energie și mă susțin în tot ceea ce fac. Sunt mari, David are 16 ani, iar Roberta și Rebeca (gemene) împlinesc 13 ani în curând, așa că de ceva vreme am început să vorbim și să ne sfătuim cam în toate, inclusiv în muzică. Un suport imens primesc și din partea părinților mei, cărora le mulțumesc și pe această cale.
Secretul unei vieți fericite în opinia ta este…
Să știi să îmbini utilul cu plăcutul și să-ți placă ceea ce faci. Eu, personal, de câte ori prind ocazia, călătoresc, particip la evenimente sociale și culturale și citesc. În ultimul timp mă atrag mult biografiile. Poate pentru că iubesc mult oamenii, îmi place să le cunosc poveștile și nu îi judec. Cred că acesta e unul dintre cele mai importante secrete ale unei vieți fericite: să nu judeci!
Ce ți-ai dori pentru tine în viitor?
Momentan, interpretez doar cover-uri și mi-aș dori să am piesele mele proprii. De asemenea îmi doresc performanțe cu elevii mei la canto. Aceasta, profesional vorbind, dar mai importante sunt liniștea mea sufletească și familia fericită.
Un sfat pentru cititorii Revistei Ok
Fiți sinceri, urmați-vă visul și înconjurați-vă de persoane care să vă ofere o stare de bine și de la care să aveți ce învăța. Nu vă poticniți în detalii legate de vârstă sau prejudecăți! Viata e frumoasă dacă reușim să privim atent la ea.
Interviu realizat de Alice Roca