Ionela Loredana Brănișteanu:
„Mă inspiră oamenii și îi iubesc, cu bune și rele”
Ionela Loredana Brănișteanu este astăzi o interpretă de muzică populară îndrăgită și recunoscută pentru talentul ei. Căldura ce răzbate din vocea și atitudinea Ionelei Brănișteanu o fac să fie iubită de toți cei care o cunosc, de la copii la bătrâni. Primii pași către acest drum de succes i-au fost îndrumați de soții Angelica și Mihai Iațeșen -director al Școlii Vânători pe atunci – în cadrul Ansamblului Folcloric de Datini și Obiceiuri ”Șezătoarea” Vânători – Neamț. Și-a început activitatea de solist de muzică populară la numai 5 ani în cadrul acestui ansamblu. A urmat apoi Liceul de Artă ”Victor Brauner” din Piatra Neamț unde a studiat cu doamna Mihaela Mancaș Chelariu și Universitatea de Arte ”George Enescu ” din Iași unde i-a avut profesori universitari pe Gheorghe Duțică, Loredana Iațeșen, Ciprian Chițu, Irina Zamfira Dănilă, Diana Andron.
Astăzi este soție, mamă și membru activ al Asociației Culturale Ozana din Târgu Neamț, coordonează Ansamblul Folcloric „Ținutul Zimbrului” al Casei Culturii ”Ion Creangă ” și un grup vocal de copii intitulat ”Urmașii lui Ștefan Vodă” unde pregătește noile generații de soliști vocali de muzică populară . În cadrul Asociației Culturale Ozana a inițiat proiectul „Mândri că suntem nemțeni”. Tot ceea ce atinge talentul Ionelei Brănișteanu devine filon de aur și tradiție.
– Recent a avut loc încă o ediție a Festivalului „Mândri că suntem nemțeni”. Vorbiți-ne despre echipa care lucrează alături de dumneavostră la acest proiect și despre cum a fost primit de către public spectacolul realizat în festival.
-Într-adevăr, anul acesta a avut loc la Târgu Neamț , a III-a ediție a festivalului „Mândri că suntem nemțeni”. Personal l-am numit proiectul meu de suflet, deoarece în calitate de manager al proiectului m-am implicat în totalitate. În spatele proiectului, este o echipă întreagă, începând cu doamna Geanina Fedeleș care este președintele asociației în care activez, biroul de contabilitate care îmi oferă sprijin necondiționat și, nu în ultimul rând, colectivul Ansamblului Ținutul Zimbrului împreună cu coregraful lor, Eduard Brînzei. La așa echipă nu puteam da greș nici ediția acesta ținând cont de faptul că proiectul a fost finanțat ca în fiecare an de Consiliul Județean Neamț. Cu această ocazie țin să mulțumesc în mod deosebit domnului președinte Ionel Arsene, că ne susține continuitatea acestui proiect și domnului primar al orașului, Daniel Harpa pentru interesul manifestat față de buna desfășurare a evenimentului. Ne-am organizat destul de bine aș putea spune, cu toate că vremea a fost cam neprielnică, așa că am fost nevoiți să desfășurăm activitatea în interior, pe scena Casei Culturii. Am dat startul evenimentului cu o paradă a portului popular , defilând pe bulevardul Ștefan cel Mare în ritmurile muzicii interpretate de dansatori, chiuituri și strigături de dans. Spre uimirea mea, târgnemțenii au reacționat foarte rapid, pe rețelele de socializare, postând fotografii și clipuri live, ceea ce mă face să cred că sunt încântați să vadă tineri îmbrăcați în port popular pe străzile din oraș. Eu am mai spus-o și o repet, dacă mi-ar sta în putință aș face un obicei din asta, ca la sărbătorile mari târgnemțenii să îmbrace costumul popular așa cum practică bucovinenii sau maramureșenii.
-De la „Mi-am făcut bundiță nouă” cântată la serbare unde a ajuns astăzi cântăreața de muzică populară Ionela Loredana Brănișteanu?
-”Mi-am făcut bundiță nouă”, piesa mea de debut muzical, a dat startul unei copilării cu influențe muzicale. Toate activitățile mele de-a lungul timpului s-au încununat armonios într-un album muzical intitulat ”Hai nemțeni la joc cu toții” imprimat cu Orchestra ”Mugurel” din Chișinău, condusă de Maestrul Ion Dascăl.
Îmi doresc ca prin acest material să ajung la sufletele tuturor nemțenilor și să îi fac ”Mândri că suntem nemțeni”. Ținutul Neamțului are suficiente resurse folclorice pentru a putea fi reprezentat la cele mai înalte cote pe harta folclorului național.
-Ce reprezintă folclorul și tradițiile pentru dumneavoastră?
-Folclorul și tradițiile , împreună cu limba și credința , rămân cartea de identitate a acestui popor. Nimic nu ne va reprezenta mai bine decât acestea. Tradițiile noastre sunt diferite de la o zonă la alta și asta ne face mai frumoși și mai originali. Poporul român este un popor ortodox în mare parte și toate obiceiurile și tradițiile noastre se leagă de sărbătorile calendaristice.
-Cum ați început proiectul Ținutul Zimbrului și ce ați reușit să realizați în cei aproape trei ani de activitate?
-Proiectul Ținutul Zimbrului a apărut odată cu evenimentul „Mândri că suntem nemțeni”. În anul 2015, la inițiativa domnului primar, am format un ansamblu de dansuri populare al Casei Culturii ”Ion Creangă” din Tîrgu Neamț, împreună cu Eduard Brînzei – coregraful lor. Văzând că dorința tinerilor de a învăța dansuri specifice zonei este tot mai mare, repetițiile tot mai dese, cereri de înscriere în ansamblu din ce în ce mai multe, am fost nevoită să aplic un proiect cu finanțare nerambursabilă către Consiliul Județean Neamț pentru achiziție de costume. A fost o bucurie imensă pentru mine și colectivul ansamblului să văd că s-a aprobat proiectul și că vom îmbrăca haine noi.
De aici au plecat toate, după prima ediție a Festivalului „Mândri că suntem nemțeni” au început și participările la concursurile zonale și regionale, prezența la toate evenimentele culturale ale orașului, încheierea de parteneriate cu alte asociații și instituții. Alături de celelalte instituţii de cultură din oraşul Târgu-Neamţ, Ansamblul Folcloric „Ținutul Zimbrului” urmăreşte atragerea publicului către adevăratele valori ale zonei, promovarea tradițiilor și a obiceiurilor locului în diferite emisiuni folclorice din cadrul televiziunilor de profil şi a impus pe scenă virtuţile artistice ale folclorului românesc.
În anul 2017 Ansamblul Folcloric Ținutul Zimbrului a reprezentat România alături de alte 12 țări europene în cadrul Festivalului Internațional de Muzică și Dans – Ankara 2017, sărbătorind totodată la Ambasada României din Ankara și Ziua Imnului Național ( 29 iulie). Promotor al valorilor nemțene, acesta a participat la Dulelul Ansamblurilor din cadrul emisiunii „La Măruță”, promovând autenticitatea și tradițiile din județul Neamț.
La început de an centenar, ansamblul a susținut un program artistic la Chișinău, în cadrul spectacolului „Așa cântă neamul meu”, organizat de Liceul Teoretic Spiru Haret Chișinău și Filarmonica de Stat Serghei Lunchevici, iar în luna mai am fost invitați la Ungheni , Republica Moldova pentru a participa la un spectacol dedicat Marii Uniri.
-Unde vă pot vedea nemțenii care doresc să vă asculte repertoriul în viitorul apropiat?
-În primul rând o parte din materialul meu este încărcat deja pe youtube, pe canalul meu personal. Am difuzări ale videoclipurilor mele la TeleMoldova și Favorit Tv, iar CD-ul în forma finală este apărut pe piață de anu trecut, dinainte de Craciun și se găsește în toate magazinele de muzică și benzinăriile din țară.
-Ce proiecte aveți în lucru?
-Sincer să vă spun momentan culeg informațiile și materialele necesare pentru proiectele viitoare. Aș prefera să vorbim despre proiectele mele de viitor după ce le vedem materealizate.
-Ce calități trebuie să aibă un copil sau un tânăr pentru a începe pregătirea de solist de muzică populară?
-În primul rând dar de la Dumnezeu, ureche muzicală și ritm. Acestea trei stau la baza formării unui copil pentru drumul artistic. Acolo unde Dumnezeu înzestrează este ușor să șlefuiești în formarea unui tânăr solist vocal.
– Vorbiți-ne despre familia dumneavoastră.
-Pentru mine familia este pe primul loc. Nu aș fi realizat nimic astăzi fără sprijinul familiei. Am un soț minunat, care mă înțelege și mă susține în toate activitățile mele și o fetiță de 1 an și o lună ce ne umple diminețile de pupici și zâmbete. Alături de noi sunt permanent părinții care ne sfătuiesc și ne sprijină necondiționat. Îmi lipsește tatăl de 17 ani , însă sufletește a fost și este lângă mine mereu. De aceea piesa numărul 11, de pe CD-ul meu, ”Of, tată dragă” este dedicată lui.
-Sunteți credincioasă? Cum vă apropiați de Dumnezeu?
-Dragostea față de Dumnezeu mi-au insuflat-o părinții mei. Am crescut într-o familie cu frică de Dumnezeu și cu dragoste pentru cele Sfinte. Primele rugăciuni le știu de la mama și tot de la ea am învățat să cânt „Cuvine-se cu adevărat”, cântare închinată Maicii Domnului. Mă apropii de Dumnezeu cântând. De la vârsta de 12 ani cânt la strană și vă pot spune că știu toate cântările Sfintei Liturghii pe de rost. Mă liniștește slujba de duminică sau sărbători, îmi dă forța necesară pentru o nouă săptămână. Nimic fără Dumnezeu!!!
-Care este izvorul de unde vă luați inspirația și energia?
-De felul meu sunt o fire energică, dar cu toate astea uneori simt nevoia să asimilez mai mult și atunci merg să îmi încarc bateriile în locuri liniștite, unde nu se aud decât păsările ciripind. Și am găsit asta la Schitul Icoana Nouă, unde preotul duhovnic mă așteaptă mereu pe prispa casei cu brațele deschise și cu tot timpul necesar să mă asculte. Acolo este oaza mea de liniște, vin mereu cu altă stare de spirit acasă.
Dar despre inspirație vă pot spune multe. Eu am crescut la sat, în Vânători Neam și viața omului de rând de la sat, este pentru mine precum o carte. Îmi amintesc și acum poveștile bunicilor mei despre necazurile și bucuriile vieții. Iar mai apoi și copilăria mea a fost marcată de pierderea tatălui, moment ce și-a adus aportul în gândirea și maturizarea mea.
Mă inspiră oamenii in general, poveștile lor de viață și îi iubesc așa cum sunt ei, cu bune și cu rele.
interviu realizat de Angela Croitoru