Importanța deparazitării și vaccinării pisicilor
Deparazitarea și vaccinarea reprezintă metode eficiente de prevenție a bolilor, de care orice proprietar trebuie să fie conștient. Trebuie în primul rând demontat mitul conform căruia o pisică ce stă numai în casă nu are nevoie să primească produse antiparazitare sau vaccinuri, întrucât ea nu are acces la mediul extern și prin urmare nu se poate îmbolnăvi. Conceptul este cu totul greșit, pentru că sursa de infestare o pot constitui tot oamenii, transportând ouă de paraziți pe pantofi, hrănind pisicile cu iarbă culeasă din diverse zone pentru a facilita eliminarea ghemelor de păr sau jucându-se cu pisica de acasă după ce au intrat în contact cu pisici din exterior, bolnave și purtătoare de viroze. Acest lucru este la fel de valabil și pentru purici, care odată ajuunși în contact cu gazda, au mediul perfect pentru hrănire și înmulțire în casă.
În cazul paraziților interni, proprietarul trebuie să țină cont că nu e obligatoriu ca aceștia să fie vizibili cu ochiul liber, de cele mai multe ori ei putând fi observați numai la microscop, prin urmare o pisică poate fi infestată chiar dacă nu s-a sesizat nimic în materiile sale fecale. Pot apărea însă alte simptome ca indicii ale unei boli parazitare, precum voma, slăbirea, diareea fără cauze alimentare. Având în vedere că există foarte multe specii de paraziți ce pot infesta pisica, medicamentele folosite pentru deparazitare trebuie să aibă un spectru cât mai larg și să fie administrate corect, după cântărirea animalelor. Nu trebuie ignorat acest aspect, pentru că multe dintre aceste boli parazitare se transmit ușor și la om.
Pentru prevenirea infestării cu purici și căpușe, există o gamă largă de produse pe piață, atât pipete cât și zgărzi antiparazitare care asigură protecție optimă dacă se aplică în mod corect și la timp. Pentru casă, sunt disponibile produse speciale de stropit, la intervale de 5-7 zile pentru a extermina și generațiile ieșite din ouăle depuse anterior de către purici.
Vaccinarea periodică a pisicii este esențială deoarece previne afecțiuni grave, iar vaccinarea antirabică este obligatorie prin lege, rabia fiind în prezent cea mai importantă zoonoză(boală transmisibilă la om) pentru care nu există tratament.
Vaccinul polivalent previne infectarea cu virusul panleucopeniei feline, a calicivirozei și a rinotraheitei. Panleucopenia este o boală fatală ce afectează în special tineretul până la 1 an, producând febră, vomă, diaree și pierderea apetitului. Caliciviroza se manifestă prin simptome respiratorii, strănut, leziuni bucale, secreții nazale și pierderea apetitului iar rinotraheita cauzează, pe lângă probleme respiratorii, afecțiuni oculare grave care netratate pot duce la pierderea definitivă a vederii. Deși după tratament semnele dispar, virusul va rămâne în corp în stare de latență și poate reveni în alte episoade cu infecții respiratorii și oculare. Stresul poate fi și el un factor declanșator, precum și întreținerea în același mediu a pisicilor sănătoase împreună cu cele infectate, pentru care se recomandă tratament în condiții de izolare de alte pisici. Vaccinarea va reduce acest risc de infectare de la o pisică la alta și va reduce semnificativ episoadele de infecție la pisicile bolnave cronic.
O schemă corectă de prevenție presupune deparazitarea internă a pisicilor la vârsta de 6 săptămâni, repetarea deparazitării la 7 zile iar primul vaccin la vârsta de 9 săptămâni, urmat de o repetare după 3-4 săptămâni care include și vaccinarea antirabică. Deparazitarea internă se efectuează apoi din 3 în 3 luni toată viața animalului iar vaccinarea se va face anual.
Informarea despre prevenirea neplăcerilor produse de boli este benefică și la îndemâna oricărui proprietar responsabil atât pentru sănătatea familiei sale, cât și pentru a animăluțului de companie.