“Bucuria pacienților care își recăpăta vederea este cel mai frumos sentiment”
Oana Chelaru Postolache, fondator al clinicii Gauss
Constatarea lui Cicero: “ochii, asemeni unor santinele, ocupă poziția cea mai înaltă a corpului”, ne ajută să conștientizăm cât de prețios este darul vederii și importanța sporită pe care ar trebui să o acordăm schimbărilor care apar în procesul de vedere, pentru a depista din timp afecțiunile care pot să apară. Doamna Oana Chelaru Postolache, medic primar oftalmolog, fondator al Clinicii Gauss din Bacău și al unei rețele formate din zece Centre Oftalmologice în mai multe orașe, a avut deschiderea de a ne oferi informații utile, detalii și sfaturi relevante din experința sa în acest domeniu de activitate. Bineînțeles, pe lângă portretul profesional, am reușit să conturăm și din profilul personal al unei femei frumoase, puternice, dedicate și împlinite.
Ce înseamnă să fii un medic bun în ziua de astăzi?
Aș spune că a fi bun înseamnă a fi competitiv. Investiții permanente în profesia ta, schimburi de experiență internaționale, traininguri, conferințe. Nu mai trăim în era în care experiența dobândită inițial rămîne valabilă și 10 ani mai târziu. Desigur că e comod să fii autosuficient și să îți vezi doar de serviciu sau de practica privată, dar cercetările în domeniu și noile tehnologii îți impun o perfecționare continuă.
Care a fost viziunea dumneavoastră când v-ați propus să deschideți Clinica de Oftalmologie GAUSS?
Un act medical de calitate în slujba pacientului a fost ideea de la care am plecat și pe care o susținem.
Care a fost cea mai mare provocare de care v-ați lovit în inițierea și dezvoltarea conceptului?
Cred că a fost dorința noastră de a oferi cele mai bune soluții pentru pacient la un preț accesibil pentru piața de aici. Gauss are prețuri corecte. Prețul intervențiilor noastre nu este mare căci am investit în aparatură medicală la nivel internațional. Sunt puține clinici care au achiziționat astfel de lasere și tomografe. Bineînțeles că în final, totul e în beneficiul pacienților, căci nu mai trebuie să meargă la București sau în străinătate. Oamenii însă judecă mai întâi, fără a avea informațiile necesare că să înțeleagă cum se ajunge la aceste costuri finale.
Ce iubiți cel mai mult la domeniul dumneavoastră de activitate?
Mă bucur că m-ați întrebat. Cred că bucuria pacienților care își recăpăta vederea este cel mai frumos sentiment. Chiar și în cazuri grave, în care nu poți recupera în totalitate vederea pacientului, stabilizarea vederii pe termen lung sau recuperarea ei în mare parte sunt motive suficiente de satisfacție. Cazurile deosebite nu ne sperie, ba mai mult, ele sunt pentru noi provocări de natură să ne stimuleze în a ne dezvolta permanent.
Dispuneți de aparatură performantă, inclusiv echipamente speciale pentru copii, în toate cele 11 centre Gauss din Moldova. Care sunt cele mai dificile afecțiuni oculare pe care le-ați tratat?
Ne bucurăm să fim între cei mai buni specialiști din țară care tratează cataracta. Alături de Iași și București, suntem singura clinică din Moldova ce deține un aparat laser pentru realizarea operației de cataractă. Introducerea acestei tehnologii laser conferă o precizie sporită în realizarea intervenției chirurgicale. Mai ales că la clinică noastră se adresează foarte mulți pacienți cu cataractă considerată de alții „caz depășit chirurgical”. De aceea, ea este considerată tehnologia viitorului, și treptat, tot mai mulți specialiști sperăm că o vor adopta ca nouă metodă de tratament. Cu eforturi semnificative, noi am decis să fim deschizători de drumuri.
Îmi vine în minte un ultim caz special din ultimele săptămâni. Pacienta își pierduse vederea la un ochi în copilărie că urmare a unui traumatism, la celălalt ochi se dezvoltase o cataractă în cazul căreia a tot amânat intervenția chirurgicală, astfel încât, la momentul operației, avea sub 10 la sută capacitate vizuală. Post operator, după câteva zile, această putea vedea în proporție de 80 la sută, la singurul ochi funcțional. Asta a însemnat reluarea unui ritm de viață normal și renunțarea la un handicap real.
Tot în rândul cazurilor dificile, menționăm dezlipirea de retină, care este cea mai complexă operație, în sensul că intervenția poate reuși din punct de vedere anatomic, dar nu și funcțional. Datorită secvenței lungi de timp dintre momentul producerii dezlipirii de retină și momentul intervenției chirurgicale, se produce o deteriorare ireversibilă a celulelor retiniene. Cu cât acest interval este mai mare, cu atât scad șansele recuperării vederii.
ABC- ul pentru sănătatea ochilor… Care sunt cele mai importante sfaturi în acest sens?
Recomandăm tuturor efectuarea examinărilor oculare periodice: la naștere, la vârsta de un an, 3 ani, vârsta preșcolară și apoi la minim 2 ani, dacă nu sunt depistate afecțiuni oculare. La fel de importantă este protecția permanentă a ochilor împotriva expunerii la razele UV și la surse de lumina artificială (lumina albastră emisă de becurile cu halogen; ecranele telefoanelor, laptopurilor, tabletelor, etc).
Așa cum ați spus, performanța cere pregătire continuă. Mai aveți timp să alocați și familiei atât cât v-ați dori?
În cazul meu șansa e ca soțul să lucreze în același domeniu, și să fim o echipă și acasă și la serviciu… Așa încât cele două aspecte se întrepătrund. Sunt însă convinsă că, în momentul apariției copiilor voi acorda mai mult timp vieții private. Momentan însă, perioadele de respiro le dedicăm călătoriilor sau evenimentelor sociale.
Dacă ați putea să vă caracterizați, în doar 5 cuvinte, care ar fi acelea?
Capabilă, ambițioasă, luptătoare, sensibilă și exigentă.
Ce va inspiră, vă oferă energie și bucurie în viața de zi cu zi?
Mă încarc cu energia oamenilor de calitate din jur, cu un nivel moral și profesional demn de respect. Mă stimulează dorința continuă de a oferi în țară servicii medicale de înalt nivel. Vreau să redau vederea cât mai multor persoane care nu cred că mai există o rezolvare în cazul afecțiunilor pe care le au. Asta înseamnă a schimba vieți, a oferi motive de fericire.
Ce își propune conceptul Gauss pentru viitor – Clinica și întreaga rețea de Centre Oftalmologice?
Pe viitor avem în vedere extinderea echipei și diversificarea procedurilor oftalmologice. Gauss înseamnă performanță în domeniul chirurgiei oculare. Ne concentrăm pe acesta idee și ne dorim să fim din ce în ce mai buni.
interviu realizat de Alice Roca